نقش منابع تغذیه سوئیچینگ  و اصول کار آن در مدارات درب اتوماتیک


یکی از حیاتی ترین مداراتی که برای راه اندازی مدارات الکترونیک مختلف از جمله مدارات

درب اتوماتیک مورد استفاده قرار میگرد مدار تغذیه سوئیچینگ است که در ولتاژ و توانهای مختلف طراحی و تولید می شود که هر یک موارد استفاده و خود را دارند . البته با توجه به اهمیت بالای منابع تغذیه و نقش مهم آن در مدار کمتر به آن پرداخته شده است . همانطور که از نام این قطعه پیدا است از آن به عنوان منبع انرژی الکتریکی لوازم الکترونیکی استفاده می شود . منابع تغذیه دارای ویژگیهایی هستند که نیاز بار اعمالی را تامین میکند از این ویژگیها میتوان به واتاژ خروجی جریان خروجی شکل موج خروجی دقت و در عین حال پایداری مشخصات خروجی یاد شده اشاره کرد .


در واقع تعداد وسیعی از لوازم و ادوات الکترونیکی وجود دارند که میتوانند انرژی الکتریکی لوازم مختلف الکتریکی را تامین کنند از این لوازم می شود به پیل های شیمیایی و باطری های سربی و اسیدی اشاره کرد . سلولهای خورشیدی یکی دیگر از منابع انرژی هستند که کار تبدیل انرژی نوری خورشید را به الکتریکی انجام میدهند . اما در اصل منابع تغذیه الکترونیک به ابزارهایی گفته می شود که انرژی الکتریکی را در مسیر خاصی از ویژگیها در خروجی تحویل دهد و به مصرف مدار درب اتوماتیک برساند .

از دیگر ویژگیهای منابع تغذیه سوئیچینگ مدار

درب اتوماتیک تثبیت ولتاژ در مدار است . در بعضی از مصرف کننده های الکترونیکی بسته به نوع مدار نیاز است که شکل موج خروجی در منبع تغذیه به شکل مربعی سینوسی و یا اشکال دیگر باشد که در منابع تغذیه سوئیپینگ میتوان این شکل موجها را تامین و به مدار مصرفی رساند .

اما منبع تغذیه ای که ما به دنبال بحث در مورد آن هستیم منبع تغذیه با خروجی یکسو شده و دارای اختلاف پتانسیل ثابت در خروجی باشد این نوع منابع تغذیه نسبت به دیگر منابع پرکاربرد تر است و تقریبا در صد در صد مدارات درب اتوماتیک کاربرد دارد . در طراحی مدارات تغذیه یک ایده برای تثبیت ولتاژ استفاده از آی سی رگولاتور از خانواده **78 و یا مشابه آن LM340  می باشد .

در این آی سی ها پایه 1 و 2 پایه های ورودی ولتاژ حداکثر 30 ولت و پایه 2 و 3 پایه های خروجی با ولتاژ 5 و 8 و 9 و 12 و 15 و . نسبت به ولتاژ مورد نیازدر مدار مورد استفاده درب اتوماتیک  میتوان از آی سی متفاوت استفاده کرد . در نظر گرفتن افت ولتاژ در این آی سی ها و طراحی مدار تغذیه ضروری است .

در مدارات سوئیچینگ هر چند افت و تلفات ولتاژ بسیار کمتر است اما بدیهی است که مقداری از ولتاژ ورودی و خروجی در طول پروسه سوئیچینگ صرف انرژی برای دیگر قطعات گردد و علاوه بر آن زمان که مصرف کننده یا همان مدار کنترل درب اتوماتیک به مدار تغذیه متصل گردد مقداری از ولتاژ خروجی افت پیدا کرده و صرف روشن شدن قطعات مدار کنترل می شود که باید این درصد را پیش بینی کرد هر چند بسیار ناچیز . در ورودی منابع تغذیه برای حذف ریپل ولتاژ از یک خازن با ظرفیت زیاد استفاده می کنیم به همراه تعدادی دیود برای یکسوسازی ولتاژ .

همچنین در خروجی مدار تغذیه از تعدادی خازن استفاده می شود که باعث تثبیت و بهبود سرعت پاسخگویی رگولاتور می شود . آی سی خروجی دارای قفل داخلی است که به ازای جریان خروجی بیش از توان سریعا خروجی را تثبیت می کند . به عنوان یک توصیه دوستانه و فنی نه تنها در مورد این نوع منبع تغذیه بلکه در مورد همه منابع تغذیه همیشه در هنگام اتصال منبع تغذیه به لوازم الکترونیکی ابتدا به ولتاژ مصرفی و ولتاژ تغذیه دقت کنید و پیش از اتصال از مقدار ولتاژ مورد نیاز استفاده نمایید و پس از اتصال اختلاف پتانسیل را به سطح مورد نیاز برسانید این قاعده را مخصوصا در مورد لوازم و ادوات ساخته شده که اطلاعات دقیقی از آن ندارید بیشتر دقت کنید .

منابع تغذیه سوئیچینگ یکی از مهمترین پدیده های صنعت الکترونیک می باشد و جایگزین ترانسهای تغذیه در مدارات الکترونیک درب اتوماتیک شده اند . اما تغذیه های سوئیچینگ دچار ایراداتی می شوند که شیوه رفع آنها بصورت مختصر توضیح داده می شود . تغذیه های سوئیچینگ تقریبا یک سیستم دارند این تغذیه ها دارای دو قسمت اساسی ائلیه و ثانویه اند که ابتدا ایرادات قسمت اولیه که قسمت اعظم خرابی ها را دارا است و در آن رخ می دهد عنوان می کنیم .

اپتوکوپکر و آی سی 3842 در مدارات تغذیه کنترل درب اتوماتیک در بین دو بخش مشترک هستند که البته ترانس چاپر هم جزو این قطعات مشترک است دقت داشته باشید در این نوع از تغذیه ها بخاطر استفاده مستقیم از برق 220 ولت نمی شود منفی اولیه را به منفی ثانویه اتصال داد و مشترک استفاده نمود و این کار توسط یک یا دو خازن ظرفیت پایین و ولتاژ بالا انجام می شود و نکته دیگر این که این تغذیه ها بعلت وجود ولتاژ بالا در آن بسیار خطر ناک بوده و باید بسیار در این مورد مراقبت شود .

مهمترین ایرادی که در این نوع تغذیه ها به وجود می آید در ماسفت است که برای تست و تعمیر آن واتمتر را در حالت 300 ولت یا بیشتر و با موج مستقیم قرار می دهیم و پرابها را روی دو پایه خازن صافی قرار داده و نگه می داریم و برق را از تغذیه قطع می کنیم اگر ولتاژ خازن به سرعت تخلیه شد ماسفت سالم است و اگر ولتاژ به کندی روند تخلیه را دارا بود ماسفت قطعا خراب است و باید تعویض گردد . در صورت سالم بودن ماسفت سراغ پل دیود و یا رکتیفایر برق می رویم و دیودهای پل را چک میکنیم .

ایراد دیگری که در این مدارات رخ می دهد مشکل در خازن صافی است که معمولا یکی از پایه های آن دچار سولفاته شده و یا قطع می گردد و یا دچار اتصال داخلی می شود که باید تعویض گردد . اپتوکوپلر ها معمولا در مدار دچار مشکل خاصی نمی شوند فقط در صورتی که خرا بیهای مدار بسیار شدید باشند و یا با دستکاریهای افراد دچار مشکل شده باشند .

عمده خرابیهای مدارات تغذیه  کنترلر های درب اتوماتیک تقریبا در همین حد می باشد اما این مسئله را هم بخاطر داشته باشید که در تعمیرات الکترونیک هیچ صد در صدی وجود ندارد و امکان دارد قطعاتی را که اصلا فکر خرابی آن را هم نمیکنید دچار مشکل شده باشد مثل خازنهای عدسی و مقاومتهای ظرفیت بالا و پایین و . در صورت خرابی این نوع مدارات تغذیه اول از همه دیودهای خروجی تست شود و فقط فراموش نکنید که حتما با ظرفیت مشابه آن قطعه تعویض گردد . تغذیه در مدارات الکترونیک کنترل باکس

درب اتوماتیک بسیار مهم بوده و کوچکترین مشکل در تغذیه می تواند کل سیستم مدار کنترل در اتوماتیک را از کار انداخته و مختل نماید .  

درب تمام اتوماتیک


مشخصات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها